comenzi telefonice arimax

Afla ce NU poate elimina un filtru cu Cărbune Activ?

filtru carbon activ

Recent, pe piață au apărut filtrele cu carbon activ, despre care se spune că rețin o mare parte din substanțele nocive din componența fumului. Cum funcționează însă acest lucru și care sunt procesele prin care carbonul activ filtrează substanțele? Iată ce am aflat!

Pentru început, să definim metodă de filtrare cu carbon. Această funcționează prin absorbție chimică, eliminând impuritățile. Astfel, fiecare particula sau granulă de carbon are propria suprafață, ce conține o structura poroasă, asigurând astfel o putere maximă de absorbție a agenților contaminanți.

Carbonul activ funcționează cu ajutorul unui proces numit adsorbție, în care moleculele poluate din respectivul fluid sunt captate în structura poroasă a straturilor de carbon. Această metodă de filtrare cu ajutorul carbonului este utilizată în purificarea apei, a aerului și în diverse procese industriale. De asemenea, are multe alte utilizări, de la măști respiratorii, la purificarea trestiei de zahăr sau în recuperarea metalelor prețioase din aliaje. Se folosește și la fabricarea filtrelor pentru tigarete.

Drept urmare, filtrele cu carbon sunt foarte eficiente la eliminarea clorinelor, sedimentelor, a compușilor organici volatili (mirosuri neplăcute), a gustului și mirosurilor din apă. Nu funcționează la eliminarea sărurilor, a mineralelor sau a altor compuși anorganici nedizolvati.

Dimensiunea particulelor ce pot fi filtrate variază între 0.5 și 50 de micrometri. De asemenea, eficiența unui filtru de carbon este determinată și de fluxul de substanțe nocive. Astfel, dacă am da că exemplu filtrarea apei, atunci când această curge mai încet, va fi expusă pentru mai mult timp filtrelor, cauzând o curățare mai profundă.

Filtrele cu cărbune sunt folosite în multe domenii de activitate. Având că principal obiectiv eliminarea impurităților, sunt folosite pentru măștile de gaz și în purificarea lichidelor (de la instalațiile pentru purificarea apei până la aparatele de cafea sau acvariile).

Mai mult, sunt folosite și la aparatele de aer condiționat pentru eliminarea mirosurilor nedorite. Unele tipuri de alcool, precum whiskey-ul, sunt tratate cu filtre de carbon, fie înainte, fie după măturare. Filtrele de carbon pot lua multe forme, de la cărbune solid până la materialele de tip spumă, impregnate cu carbon, sub formă de praf sau chiar de țesături.

Care sunt diferențele dintre filtrele cu carbon și cele cu carbon activ?

Carbonul activ reprezintă o îmbunătățire adusă filtrelor clasice, prin tratarea acestora cu oxigen pentru a deschide milioane de pori între atomii de carbon. Astfel, aceste filtre cu carbon activ (sau activat) sunt folosite în toată lumea pentru adsorbția substanțelor nocive sau neplăcute din lichide sau gaze. Cuvântul “adsorbție” este foarte important în acest caz, iar prin acest proces, moleculele nedorite se atașează chimic la atomii de carbon. Suprafață cărbunelui activat este mai mare decât cea a cărbunelui normal, motiv pentru care sunt captate mult mai multe molecule. De asemenea, cărbunele activ funcționează foarte bine în cazul eliminării substanțelor precum clorine, sau alte impurități de natură organică.

Această filtrare este selectivă, iar multe substanțe nu sunt deloc atrase de cărbune, precum sodiul, trecând direct prin filtru. Un alt aspect este cel al "expirării" filtrului de carbon, fapt ce are loc atunci când toate spațiile rămase între molecule se ocupă.

Contact:
0740.091.953
office@airmax.ro

TADAIRMAX S.R.L.
Reg. com.: J27/1259/2022
CIF: 46957465
Adresa: Str. Tudor Vladimirescu, Bl.21, Sc.A, Ap.9 Roman
Judet: Neamt

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram