Te întrebi de ce uneori strănuți sau tușești deranjant din senin în mașină și încă nu ai găsit răspunsul? Probabil că ai ajuns în punctul in care consideri că nu te poate ajuta nimic, dar știi și tu că nimic nu este imposibil.
Este foarte posibil să găsești răspunsul pe care îl dorești împreună cu soluția în rândurile de mai jos.
Ce reprezintă alergia la polen?
Alergia reprezintă un răspuns imun exacerbat, generat de organism în urmă contactului cu anumiți alergeni, în cazul de față particulele de polen eliberate în aer, afecțiune care se manifestă mai ales la copii și adulții tineri. Alergiile reprezintă afecțiuni dobândite de a lungul vieții că urmare a expunerii repetate la anumiți alergeni pe fondul unui teren atopic (predispoziție genetică care favorizează apariția alergiilor cum sunt rinită alergică sezonieră sau dermatită atopică).
Care sunt factorii favorizanți pentru alergia la polen
Factorii declanșatori ai alergiei la polen sunt reprezentați in tara noastră de către:
- Polenul arbuștilor (mesteacăn, alun, arin, fag, stejar) eliberat in atmosfera in perioada februarie-aprilie;
- Polenul gramineelor sălbatice si al celor de cultura (timoftica, firuta, golomat, paius, gazon, grâu, orz, ovăz, secara) intalnit in lunile aprilie-iunie;
- Polenul de buruieni (ambrozie, macriș, patlagină, urzica) in perioada iulie-septembrie.
Care sunt simptomele alergiei la polen
Alergia la polen se manifesta prin următoarele simptome:
- Congestie nazala (nas înfundat);
- Catar oculo nazal (secreții apoase nazale si oculare);
- Prurit nazal, ocular sau la nivelul mucoasei faringiene;
- Eritem ocular;
- Stranut;
- Tuse
Care ar fi soluția pentru a preveni si nu pentru a combate?
Conform unor studii făcute anul trecut, 28.000 de români mor din cauza anumitor probleme cauzate de aerul poluat cum ar fi bronşitele, astmul sau bolile cardiovascule, iar aproximativ un milion de români suferă de afecţiuni respiratorii.
Bucureştiul este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iaşi şi Braşov nivelul particulelor care provin de la emisiile poluante generate de industrie şi trafic depăşeşte, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislaţie.
În acest caz, filtrul de polen al mașinii poate fi singura barieră dintre pasagerii din maşini şi aerul foarte poluat din marile oraşe ale României.
Filtrele poți fi simple, cu carbon activ sau antibacteriene. Cele simple sunt doar niște straturi succesive de obicei din hârtie, iar cele cu carbon activ au printre acele straturi şi bucăţi de carbon activ care ajută la filtrarea eficientă a aerului şi reţinerea mirosurilor şi a fumului.
Eficiența acestor filtre este dată, în primul rând de perioadele de schimbare ale lor.
În cazul în care filtrul de polen este mult prea uzat, acest lucru influentează performanţele sistemului de climatizare, ducând la aburirea geamurilor şi parbrizului.
Se recomandă ca schimbarea filtrului de polen să fie făcută la 15.000 km parcurşi sau o dată pe an. Cei mai mulţi şoferi îşi schimbă filtrul de polen atunci când schimbă şi uleiul maşinii.
Cu siguranță nu știai faptul că există o soluție eficientă care ajută foarte mult indiferent de perioada în care schimbi filtrul de polen al mașinii, purificatorul de aer Airmax care aduce plusul de sănătate de care ai nevoie prin tehnologia de filtrare Hepa și carbon activ pe care o folosește. Așa vei spune ”pa” alergiilor la polen cauzate de aerul din mașină.